Niet de kwantiteit, wel de kwaliteit telt.

Zaterdag 27 oktober 2018 en de eerste dag van de Belgische Kampioenschappen Masters in Charleroi. (Klik HIER voor de volledige uitslag)

Eerste Zik zwemmer die sierlijk in het prachtige 50meter bad dook was Jordi Van Engelen op de 1.500m vrij. Uit betrouwbare bron had ondergetekende vernomen dat Jordi zijn zinnen had gezet op een tijd onder de 20 minuten (groot bad). Dat het uiteindelijk “slechts” 20:33 werd was dan ook een teleurstelling die duidelijk op het gezicht van de zwemmer te lezen was. Later verklaarde de kersverse Belgische kampioen: “onder de 20 had fijn geweest, maar de training op dinsdag heb ik misschien met een beetje te veel jeugdig enthousiasme afgewerkt”. Niet getreurd de eerste gouden medaille was binnen. Hiermee eindigde ook de voormiddag  wedstrijd van het BK.

We maken ons klaar voor de namiddag sessie.

Om half drie wordt er gestart en slechts 5  zwemmers uit Kapellen present. Maar allen super gemotiveerd. Eerst op het programma: 50 vlinder met twee ZIKers. Twee zwemmers met goud in de ogen. Romina Ozorio (33.33) en Michele Ratti (26.43) maken ook hun ambities waar, de tweede en derde gouden medaille is binnen, maar geen Belgische titels. Romina zwemt onder de vlag van Paraguay en Michele verdedigt de Italiaanse kleuren.

Volgende wedstrijd 50 rug, en alweer Michele Ratti voor goud in een wedstrijd waarbij de laatste 15meter op ralenti werd afgewerkt in een tijd van 28.67. Michele hangt de vierde gouden Zik medaille rond zijn nek.

De 50 schoolslag is samen met de 50 vrij het drukste bezet nummer van de deze eerste dag, liefst 4 deelnemers die de blauw-gele clubkleuren verdedigen. Eerst in het bad zijn Anja Verledens en de teruggekeerde Johan Vandewalle, beiden halen goud  – zowel Anja (42.68) als Johan (40.41) waren niet onder de indruk van hun tijden maar de Belgische titels zijn binnen en eveneens een vijfde en zesde gouden plak voor Zik. De druk op de schouders van de andere twee Zik zwemmers stijgt want tot op heden zes starten, zes keer goud. Romina wint makkelijk in haar leeftijd categorie en maakt het 7 op 7. Birger Op De Beeck weet wat hem te wachten staat. Birger start sterk en zwemt een beer van een wedstrijd en eindigt in een persoonlijk record van 35.25 goed voor brons. Acht starts = acht medailles.

Het koninginnenstuk: de 50 vrij, ook hier 4 deelnemers, Anja start en al direct roos, opnieuw goud en een Belgische titel, hetzelfde voor Romina, medaille nummer 10 is binnen.  Birger knokt en vecht en strand op een paar tienden van een bronzen plak. Pech. Michele start voor zijn derde wedstrijd in 40 minuten en eindigt opnieuw in een sterke tijd (24.80) en medaille 11 is een feit.

Nog 1 wedstrijd te gaan waar een Zikker aan deelneemt, de 200 schoolslag, Johan Vandewalle start, maar de concurrentie is groot en vooral te sterk, Johan eindigt op een tweede plaats en ontvangt zilver  in een tijd van 3:21, en zoals Johan tegen ondergetekende zei “niet om over naar huis te schrijven – maar als eerste wedstrijd in meer dan twee jaar verdienstelijk”. Dit brengt de medaille stand voor Zik op 12  van de 13 starts. Niet de kwantiteit, wel de kwaliteit telt.

Van onze reporter te plaatse - Charleroi - Zaterdag 27 oktober 2018.

Trooper

leren zwemmen

jeugdlabel 2019